Werken met het Onderzoekboek met groep 3 en 4.

Vorig jaar heb ik in de tweede helft van het schooljaar 20 weken beeldende lessen gegeven aan kinderen van groep 3 en 4. Super leuke lessen en erg enthousiaste kinderen, maar toch vond ik regelmatig kunstwerkjes in de prullenbak. Erg jammer vond ik en besloot dit te bespreken met de kinderen. De leerlingen hadden diverse redenen om hun werk niet te bewaren. Ze waren niet tevreden over het resultaat. De eigen docent keek er toch niet naar. En….mijn ouders gooien het toch allemaal meteen weg. Hier begon mijn zoektocht naar: Hoe kan ik waarde geven aan deze werkjes.

Bij een van onze Kunstjuffen overlegmomenten legde ik mijn probleem voor. En er kwam meteen een heel mooie oplossing. Marijke Liefting, een van mijn collega kunstjuffen vertelde over haar Onderzoekboek. Ik had hier al eens eerder van gehoord, maar me nog niet echt in verdiept. Een Onderzoekboek is een boek waarin je al je werkjes en onderzoekjes doet die je niet in een lijstje wilt doen. Dus ook voor werkjes die mislukt zijn. Het doel van het Onderzoekboek is dat als het boek vol is je terug kunt kijken naar alles wat je geleerd hebt. En het boek is van jou, jij bepaald wat er in komt en het het er uit ziet.

Met dit boek geef je dus waarde aan al de gemaakt werkjes en onderzoekjes die er in zitten. Doordat het boek van het kind is en hij of zij dus bepaald hoe het boek er uitziet en wat er allemaal in komt is het ook eigen.

Na heerlijk een paar middagen les van Marijke over wat er allemaal kan met het boek, en daar dus ook veel inspiratie bij op te hebben gedaan, ben ik er nu mee aan de slag gegaan in de klas. Het hebben van een eigen Onderzoekboek ervaren de kinderen als een feest. Als er tijd over is aan het einde van de les mogen ze zelf werken in hun boek en bijvoorbeeld de kaft van het boek versieren. Tijdens de les doen we allerlei onderzoeken die we in het boek plakken.

Het eerste onderzoek dat we gedaan hebben is het maken van een abstracte striptekening met olie pastel. Op de ene helft van een A4-tje maak je een lekker dik ingekleurde striptekening. Als je je vel dan dicht slaat kun je aan de buitenkant een tekening maken. Bij het openslaan van het vel komt de echte verwondering. De tekening is afgedrukt en alle kleuren zijn overgenomen in de tekening. Ook zie je de lijnen lichter op je striptekening. Het is net toveren!

Binnenkort meer Onderzoekboek.