Lesgeven op 1 1/2 meter afstand.....KANSLOOS!

Lesgeven op 1 ½ meter……KANSLOOS!

Na mijn vorige blog die over het van huis uit geven van beeldende lessen ging ben ik zodra de basisscholen weer open gingen direct weer aan de slag gegaan met groep 3 en 4 van de Wijde Wereld. Gelukkig gingen een paar weken later de deuren bij het Kunstlokaal ook weer open en heb ik daar mijn cursusjaar ook af kunnen ronden.

Fijn om weer aan de slag te gaan, maar het had wel wat voeten in de aarde. Ter voorbereiding van de start van de basisscholen heb ik het protocol van de RIVM helemaal doorgespit. Ik was blij met de woorden: je probeert afstand te houden van de kinderen. Iets minder duidelijk was dat je regelmatig de gebruikte materialen moet ontsmetten……wat is regelmatig, na iedere les, iedere dag of 1 x in de week? Dus maar even contact opgenomen met de school, zij hadden besloten dat aan het einde van de dag voldoende was. Gelukkig, dat was te overzien.

Dus op naar Uden, weer aan de slag! Handen ontsmetten bij binnenkomst, zo min mogelijk klinken, leuningen enz. aanraken. Materialen klaarzetten en de kinderen halen. Tot zo ver geen probleem. De kinderen naar het handvaardigheid lokaal gestuurd, gelukkig kennen ze de weg, en ik op gepaste afstand er achteraan. Eerst even besproken met de leerlingen dat we 1 ½ meter afstand van elkaar moeten houden, en of dat voor hen duidelijk was…..ja, juf, geen probleem! Vervolgens de les uitgelegd en de kinderen aan de slag. Tot zo ver geen vuiltje aan de lucht. Tot het moment dat er 3 kinderen tegelijk zijn die hun werk aan mij willen laten zien. Je raad het al, 3 kinderen ongeveer tegen me aangeplakt. Jongens weten jullie het nog, 1 ½ meter! Oh, ja, juf. Vervolgens zetten ze allemaal een klein stapje achteruit en kijken je allemaal aan met een blik van “goed van ons hè! Okay, niet helemaal gelukt, maar we doen ons best.

Na de eerste groep terug naar hun lokaal te hebben gebracht loop ik in de gang richting het lokaal van de volgende groep. Onderweg kom ik een leerling tegen die me blijkbaar in 8 weken Corona erg gemist had want voordat ik er erg in had had ik een dikke knuffel te pakken. Conclusie van dag 1: Met groep 3 en 4 lesgeven op 1 ½ meter…………dat is echt KANSLOOS!

Gelukkig was ik niet de enige docent die moeite had met de afstand. Ik probeer zo veel mogelijk afstand te houden van de kinderen en ze niet aan te raken, maar als het een keertje niet lukt, dan is het geen probleem. Na de zomervakantie zal de uitdaging nog iets groter worden, ik ga dan lesgeven aan groep 1 en 2. Op 2 manieren een uitdaging: de afstand, en ik heb minder ervaring met werken met deze groepen. Dus duik ik deze zomer maar eens in de SLO en ga mijn lessen goed voorbereiden. Daarover meer in de volgende blog. FIJNE VAKANTIE!