Beeldende les over Matisse voor kleuters.

Leren knippen is een van de dingen die je leert in groep 1 en 2. Erg belangrijk omdat je deze vaardigheid je hele leven nodig hebt. En hoe fijn is het als er tijdens de les ook nog een stuk verbeelding bijkomt! Daarover gaat deze les over kunstenaar Henri Matisse.

Ik gebruik graag boeken over kunstenaars of prentenboeken in mijn lessen omdat het meteen de verbeelding prikkelt. De ideeën ontstaan vanzelf. In dit geval gebruik ik het boek “De parkiet, de zeemeermin en de slak” van Annemarie van Haeringen. Dit boek van Uitgeverij Leopold is gemaakt voor het Stedelijk Museum Amsterdam. Het boek gaat over de periode in het leven van Matisse waar hij door ziekte niet meer kon schilderen en daardoor vormen ging knippen en daar collages van maakte.

Ik start de les met het voorlezen van het boek en het bekijken van de plaatjes. In het boek heeft Matisse een assistente die voor hem de knipsels op een wand hangt en zo een kunstwerk laat ontstaan. Op een groot prikbord in de klas gaan wij ook onze knipsels prikken. De leerlingen zijn de kunstenaars en gaan uit allerlei gekleurd papier dingen knippen die zij zelf verzinnen. Ik ben de assistente van de kunstenaars. Ik prik op aanwijzing van de kunstenaars hun knipsels op het grote prikbord. Moet het een beetje meer naar links of naar rechts? Of toch nog hoger of lager? De kinderen bepalen de compositie. Als het prikbord vol is gaan we samen het kunstwerk bekijken. Hoe is de verdeling van de kleuren, hoe is de verdeling van de knipsels? Moet er nog iets verplaatst worden? Word het kunstwerk daar beter van? Als iedereen tevreden is gaan we samen opruimen.

Ik gebruik tijdens deze les graag de hulp van iemand die helpt de knipsels op te hangen. Op deze manier heb ik de tijd om zelf rond te lopen om te kijken hoe de kinderen hun schaar vasthouden. Wil je ook zo’n kniples doen met jouw klas en heb je tips nodig, je mag altijd contact met me opnemen.